Mitä eroa känsällä ja syylällä?
Usein syylät ja känsät saattavat näyttää samanlaisilta, mutta todellisuudessa ne ovat täysin eri asioita. Aina välillä eteeni on tullut tilanteita joissa känsää on hoidettu syylänä ja toisinpäin. Mutta koska känsä ja syylä ovat eri asioita, on niiden hoitokin erilaista.
Känsän ja syylän ero on, että syylän on aiheuttanut virus ja känsät syntyvät jalkojen virheasennoista. Virheasennolla tarkoitetaan esimerkiksi laskeutunutta jalan holvikaarta tai vasaravarpaita. Laskeutuneessa holvikaaressa päkijän luut pääsevät hankaamaan kengän kanssa yhteen, joten iho puolustautuu ja lähtee kasvattamaan kovettumaa ympärille. Känsä kasvaa kovana piikkinä syvään ihon sisälle ja siitä johtuu myös mahdollisesti känsistä tuleva kipu astuessa.
Känsään kasvaa sydän ja sydämen ympärille muodostuu sisäkkäisiä renkaita. Väriltään känsä on tasavärisiä, kun taas syylä on rakenteeltaan huokoinen ja siinä näkyy pieniä pisteitä. Syylä kasvaa laajemmalle alueelle. Syylä on harvoin kipeä, tosin joskus syylässä saattaa tuntua kipua sivusta painettaessa. Syylät voivat kasvaa myös ryppäissä ja ne tarttuvat herkästi liikuntasaleilla, uimahalleissa, ja ylipäänsä paikoissa, joissa kuljetaan paljain jaloin.
Alla on kuva syylästä ja känsästä. Syylä vasemman puoleisessa kuvassa joka on päkiässä ja oikean puoleisessa kuvassa känsä on varpaan päässä.
Syylän hoito
Syylä on viruksen aiheuttama ja niihin voi osoittautua toimivaksi hoitokeinoksi jalkojenhoitajan tekemä hoito Verrutop aineella, tai koittaa hoitaa apteekista saatavilla syylänpoistoaineella, mutta täyttä varmuutta näilläkään hoitomenetelmillä ei voi taata. Käyttäessä näitä hoitoaineita on erittäin tärkeää, että hoito tehdään ohjeiden mukaisesti.
Känsän hoito
- Vältä ohutpohjaisia ja korkeakorkoisia kenkiä. Kengät eivät saa hangata eikä puristaa.
- Älä koita itse poistaa känsää puukolla, raspilla tai saksilla, vaan jätä känsän poisto jalkojenhoitajan hoidettavaksi.
- Vältä känsälaastarin käyttöä. Känsälaastari voi vaurioittaa mahdollisesti myös tervettä ihoa.
- Rasvaa jalat iltaisin jalkavoiteella.
- Jos pidät jalkojen kylvettämisestä kylvetä jalkoja 1-2 krt viikossa, muista hyvä kuivaus ja rasvaus.
- Jalkojenhoitaja valmistaa kenkiin yksilöllisiä iskua pehmittäviä pohjallisia. Pohjallisilla ennaltaehkäiset känsien muodostumista.
- Paras hoito on varata aika jalkojenhoitajalle, joka poistaa känsän asianmukaisesti.